Nu generation

GOOGLE ANALYTICS ÉS SEARCH CONSOLE

Attól, hogy elkészült a weboldalad a célközönséged még nem fog rád találni. El kell érni, hogy a Google indexelje (feltérképezze) a weboldaladat, te pedig képes legyél arra, hogy észrevedd a weboldalon fellépő esetleges hibákat, illetve kövesd a látogatóid viselkedését az oldalon.

MI AZ A GOOGLE ANALYTICS?

A Google Analytics egy olyan ingyenes eszköz, aminek a segítségével képes vagy nyomon követni, hogy mikor, honnan érkeztek látogatók a weboldaladra, illetve ott milyen (al)oldalakat néztek meg és ez mennyi ideig tartott. Ez az eszköz a látogatók egyedi beazonosítására nem alkalmas, csupán arra való, hogy trendeket figyelj meg, tisztában legyél a népszerű oldalakkal vagy tudatában legyél annak, ha valamilyen nagy fellendülés vagy éppen visszaesés tapasztalható az oldaladon.

REGISZTRÁCIÓ

https://marketingplatform.google.com/about/analytics/ oldalon a „start for free” gombra kattintva kezdhetjük meg a regisztrációt.

Az eszköz használatához szükség van egy Gmail fiókra. Ha már rendelkezel eggyel, akkor csak be kell jelentkezned. Ha még nincs Gmail fiókod, akkor a fenti linken létre tudsz hozni egy újat. Bejelentkezés után az Adminisztrálás menüben tudsz új fiókot létrehozni, a lenti képen jelölt helyen.

Itt meg kell adnod a fiók nevét és a tulajdon nevét. Ezeket csak Te fogod látni és csak a megkülönböztetésben van szerepe, ha több weboldalt is regisztrálsz.

Ezután be kell állítani az oldalhoz tartozó időzónát és pénznemet. Magyar weboldal esetén értelemszerűen Magyarország és magyar forint.

Meg kell adnod a vállalkozásod méretét és azt, hogy mire szeretnéd használni a Google Analytics szolgáltatást. Itt értelemszerűen válaszd ki a megfelelő sorokat.

Ezek után már csak el kell fogadni a szerződési feltételeket és kész is a fiók és a tulajdon. Következő lépésként el kell végezni az adatfolyam beállításait. Ezt az Tulajdon -> Adatstreamek menüben lehet kezdeményezni. Először azt kell megadni, hogy a web-en szeretnénk adatot gyűjteni. 

Miután rákattintottál a “Web” feliratú gombra, add meg az oldalad címét és állíts be egy nevet az adatfolyamnak. Ez utóbbit csak Te fogod látni.

A továbbfejlesztett mérés lehetőséget pedig kapcsold ki. Végül kattints a LÉTREHOZÁS gombra. A felugró ablakban megtalálod a MÉRÉSI AZONOSÍTÓ-t, a lenti képen jelölt helyen. A következő lépésben ezt az azonosítót kell megadni a weboldaladon.

A MÉRÉSI AZONOSÍTÓ BEILLESZTÉSE AZ OLDALADBA

A mérési azonosítót másoljátok be a Pixel Your Site bővítménybe. Ezután menjünk az Analytics főoldalára vagy a valós idejű nézetre és közben egy új lapon menjünk fel a weboldalunkra is. Ha minden sikerült, akkor látni fogod, hogy felment egy felhasználó a weboldaladra (Te). Ismerkedj a felülettel, mert rengeteg hasznos információt tudhatsz majd meg belőle a látogatóidról.

A Google Analytics rendkívül bonyolult eszköz, időt kell hagyni a megismerésére. Ha angolul olvasol, akkor lényegesen több hiteles Google Analytics oktató anyaghoz férhetsz hozzá: https://analytics.google.com/analytics/academy/

A Google Search Console segítségével szintén a honlap látogatottságáról fogsz információkat kapni, illetve arról, hogy az adott kulcsszóra keresést végzők milyen arányban kattintottak a weboldaladra. Ha a webhelyeden a Google szemében hiba van, esetleg olyan linkeket indexelt be a Google, ami már nem él és 404-es hibaüzenetet kap a látogató, azt is itt tudod leellenőrizni.

Itt tudod majd a Google számára elküldeni az oldalad webhelytérképét (sitemap), amit a Yoast Seo bővítménnyel hoztál létre.

FONTOS: FÉLKÉSZ OLDAL WEBHELYTÉRKÉPÉT NE KÜLDJÉTEK BE!

1. AZ OLDAL REGISZTRÁLÁSA

Hozzá kell adnod a honlapod a Search Consolban. Ehhez jelentkezz be a Search Console-ba a Google fiókoddal.

Belépés után a TULAJDON KERESÉSE részt legördítve találod a TULAJDON HOZZÁADÁSA gombot. Kattints rá és a felugró ablakban az URL-ELŐTAG szekcióban add meg az oldalad címét https://domainem.hu formátumban.

 2. TULAJDON (WEBOLDAL) IGAZOLÁSA

Igazolnod kell, hogy a honlap hozzád tartozik. Ennek több módja is van, de a legegyszerűbb, ha a HTML-címkével történő azonosítást választod. A lenti képen 2-es számmal jelölt kódot kell kimásolni és az oldaladba illeszteni.

Ezt legegyszerűbben az “Insert Headers and Footers” bővítménnyel tudod megtenni. Telepítsd fel a bővítményt az oldaladra a szokásos módon, majd lépj a BEÁLLÍTÁSOK -> INSERT HEADERS AND FOOTERS menübe. Itt a SCRIPTS IN HEAD részhez illeszd be a Search Console-ból kimásolt kódot.

A Search Console-on kattints az ellenőrzés gombra. Ha mindent jól csináltál, akkor sikeresen lefut az ellenőrzés és el is kezdheted használni az eszközt. 

3. OLDALTÉRKÉP (SITEMAP) BEKÜLDÉSE

Az oldaltérkép egy olyan segédlet a Google számára, amely nagyban megkönnyíti és meggyorsítja az indexelési folyamatot, így a látogatók könnyebben és gyorsabban találnak majd a weboldaladra. Ez egy olyan xml formátumú file, ami tartalmazza a webhelyhez tartozó weboldalak listáját. Minden oldal URL-je megtalálható benne, azaz azok a karaktersorozatok, amelyek a böngésző címsorában jelennek meg az adott weboldal betöltésekor.

Az oldaltérképet az alábbi címen érjük el https://weboldal.hu/sitemap_index.xml, de a Yoast Seo bővítményben is megtaláljátok az ÁLTALÁNOS>FUNKCIÓK>XML OLDALTÉRKÉPEK menüpont alatt.

Ezt a linket kell bemásolnunk az alábbi felületre és máris segítettünk a  Google számára, hogy megismerje és rangsorba vegye az oldalunk.